– Školsom listu Avangarda prethodile su zidne novine, koje su rađene 1994. i 1995. godine.

– Prvi broj Avangarde izašao je decembra 1995. godine, a urednik je bila učenica Aleksandra Mijajlović.

– Početkom prve decenije XXI veka Avangarda je bio jedini list u Ćupriji koji je opstajao na osnovu prodaje (izlazio je u 500-600 primeraka).

– U Avangardi su postojali brojni prilozi od strane tadašnjih učenika, današnjih profesora: Marija Milošević (Ilić), Marija Ilić, Danijela Miloradović (Stojković), Katarina Pešić (Stojkov), Tanja Stefanović i Marija Mijajlović.

– Takođe su udeo u prilozima imali i profesori: Nebojša Sadžaković, Lidija Mihajlović, Dragan Savić, Mirko Srećković, Goran Radenković, Vesna Antić, Predrag Zlatanović, kao i doktor Zoran Joksimović, arhitekta Dragana Grujić i Goran Aleksić – naši provereni saradnici.

– Avangarda je iznedrila i buduće diplomirane novinare.

– Avangarda  je 2004. godine objavila tekst Zanemarivanje i zlostavljanje dece i mladih Lidije Mihajlović, kao uvod u kasnije vrlo eksplatisanu temu u razmerama širim od ove sredine.

– U istom broju objavljen je i prilog Naša svetska rekorderka o Veri Nikolić, svojevremeno učenici naše gimnazije. To je bio početak potonje saradnje koje je dovela do njenog gostovanja u našoj školi na obeležavanju 45 godina od Londona 1968. i svetskog rekorda na 800m.

– U jednom od kasnijih brojeva Avangarda je propratila dolazak akademika Dragoslava Mihailovića, takođe bivšeg učenika naše škole, povodom njegovog 78. rođendana.

 

Osnivači Zidnih Novina