Dragi učenici, roditelji, staratelji, poštovane koleginice I kolege, prijatelji Škole,


Ukazom kralja Petra I Karađorđevića, od 16. aprila 1909. godine, osnovana je, tada kao četvororazredna srednja škola, Gimnazija u Ćupriji. Zbog toga, 16. april je datum kada obeležavamo Dan škole, a ove godine, Gimnazija obeležava 112 godina postojanja.

Od svog nastanka pa sve do danas, Gimnazija je radila pod različitim okolnostima, prolazila mnoge reforme i menjala uslove rada, neprestano se razvijajući i izrastajući u jednu od najznačajnijih obrazovnih ustanova u gradu. Veliki broj nastavnika i još veći broj učenika, više od jednog veka, zajedno grade i neguju duh pripadništva i ljubavi prema nauci, umetnosti, obrazovanju, stvarajući svojevrsnu, sada već viševekovnu tradiciju.
U duhu te tradicije, obeležavanje Dana škole zauzima posebno mesto. U prošlosti se Dan škole u Gimnaziji obeležavao na različite načine, u zavisnosti od trenutnih okolnosti, aktuelnih uslova i mogućnosti, ali uvek ponosno i sa velikom radošću, zajedničkim zalaganjem učenika i nastavnika, sa željom da uspehe svoje škole podele sa širom zajednicom.


Ove godine, čuvajući dugogodišnju tradiciju Škole, a shodno vanrednoj situaciji u kojoj se nalazimo, povodom obeležavanja 112 godina od osnivanja Gimnazije, pripremili smo galeriju likovnih radova i izbor pesama iz recitala “Stihovi pored reke”,  naših učenika, a prvi put će biti objavljena i kolekcija školskog časopisa “Avangarda”, u digitalnom formatu.


Uz veliku zahvalnost onima koji su učestvovali u pripremi radova, sadašnjim i bivšim učenicima i nastavnicima čestitam Dan škole, a svima želim dobro zdravlje i mnogo sreće, sa nadom da još mnogo godina slavimo.


Srdačno,
Direktor Gimnazije u Ćupriji,
prof. Darko Miljanić

Pablo Neruda: ZABRANJENO JE

Stihove govore: Milica Radulović i Nikolina Petrović

Nikolina Petrović 3/1

govori pesmu Gordane Marković

Milica Radulović 4/1

govori pesmu Jelene Vujičić