MONOGRAFIJA

Desimir M. Milosavljević

STO GODINA GIMNAZIJE U ĆUPRIJI

iz predgovora

,, … Ovo je knjiga koja osvetljava istoriju Gimnazije u Ćupriji, njeno osnivanje, život i rad u toku sto godina postojanja.
Knjiga izlazi u vreme značajnog jubileja škole, odnosno sto godina njenog postojanja. Mojoj generaciji ukazala se izuzetna čast da budemo svedoci stogodišnjice od osnivanja ove vaspitno-obrazovne ustanove. Jubilej, na kome mu mogu pozavideti mnogi gradovi u Srbiji, zaista je vredan pažnje. U tih sto godina istorije zapisano je mnogo toga. Tog 16. aprila 1909. godine, u Ćupriji je zapaljena prva iskra srednjeg obrazovanja i, kao vatra, evo traje do današnjih dana. U varoši koja se nalazi na glavnom putu koji vodi preko Balkanskog poluostrva, spajajući Zapad sa Istokom i obratno, a osuđena da život gleda iz prikrajka, zasijala je ona duhovna svetiljka, koja već čitav vek obasjava mladost Ćuprije i njene bliže i dalje okoline, otvarajući joj vidike i puteve, uvodeći je u svet napretka i civilizacije.
Ova publikacija se izdaje u čast stogodišnjice Gimnazije, najstarije srednje škole u Ćupriji. Njen osnovni cilj je da sačuva od zaborava sve ono što je ova škola u proteklom periodu dala svom narodu, otadžbini, gradu i pojedincima i da bude podstrek novim generacijama za još uspešniji rad i rezultate rada u budućnosti… ,,

Autor