Dragi učenici, roditelji, staratelji, poštovane kolege i prijatelji Škole,

Ukazom kralja Petra I Karađorđevića, od 16. aprila 1909. godine, osnovana je, tada kao četvororazredna srednja škola, Gimnazija u Ćupriji. Zbog toga, 16. april je datum kada obeležavamo Dan škole, a ove godine, Gimnazija obeležava 111 godina postojanja.

Od svog nastanka pa sve do danas, Gimnazija je radila pod različitim okolnostima, prolazila kroz razne reforme i uslove rada, mirodopske, ratne, posleratne, neprestano se razvijajući i izrastajući u jednu od najznačajnijih obrazovnih ustanova u gradu. Veliki broj nastavnika i još veći broj učenika, više od jednog veka, zajedno grade i neguju duh pripadništva i ljubavi prema nauci, umetnosti, obrazovanju, stvarajući svojevrsnu, sada već viševekovnu tradiciju.

U duhu te tradicije, obeležavanje Dana škole zauzima posebno mesto. U prošlosti se Dan škole u Gimnaziji obeležavao na različite načine, u zavisnosti od trenutnih okolnosti, aktuelnih uslova i mogućnosti, ali uvek ponosno i sa velikom radošću, zajedničkim zalaganjem učenika i nastavnika, sa željom da uspehe svoje škole podele sa širom zajednicom.

Ove godine, čuvajući dugogodišnju tradiciju Škole, a shodno vanrednoj situaciji u kojoj se nalazimo, povodom obeležavanja 111 godina od osnivanja Gimnazije, pripremili smo galeriju samostalnih i porodičnih radova i nastupa naših učenika, nastalih u kućnim uslovima, kao i prikaz pozorišne predstave „Kako su nastale ružne reči“, koju izvodi dramska sekcija naše škole.

Uz veliku zahvalnost onima koji su učestvovali u pripremi radova, sadašnjim i bivšim učenicima i nastavnicima čestitam Dan škole, a svima želim dobro zdravlje i mnogo sreće, sa nadom da još mnogo godina slavimo.

Srdačno,
Direktor Gimnazije u Ćupriji,
prof. Darko Miljanić